שן בינה (נקראת גם הטוחנת השלישית) היא דוגמה להתפתחות אבולוציונית לא מושלמת. לאורך אלפי שנים מבנה הלסת שלנו הלך והצטמצם, אך מספר השיניים לא השתנה. התוצאה? שן הבינה בוקעת בשלב מאוחר בחיים, ופעמים רבות היא נדחקת הצידה ואינה יכולה לבקוע כמו שצריך.
כאבים, פצעים ודלקות חוזרות הן רק חלק מהבעיות שנגרמות עקב שיני בינה שלא בקעו כראוי. פעמים רבות הטיפול הדרוש הוא עקירת שן בינה. פרוצדורה לא נעימה, אך היא נפוצה מאוד ורבים עוברים אותה.
מתי צריך לעקור את שיני הבינה?
ההחלטה על עקירת שן בינה מגיעה בעקבות מצבים לא תקינים שנגרמו בחלל הפה. למשל מצב שבו השן כלואה חלקית, והיא אינה משתתפת בתהליך לעיסת המזון אך כן גורמת לכאבים. פעמים רבות המיקום הלא תקין של השן גורם להיווצרות של דלקות או פצעים שנוצרים שוב ושוב סביב השן. בדרך כלל לא ניתן לפתור את הבעיה בצורה אחרת, אלא רק לתת טיפול מקומי הכולל חיטוי והקלה על הסימפטומים.
בעיות אחרות שיכולות להיווצר קשורות כמובן להתפתחות של עששת, אשר יכולה לפגוע בשן הבינה בדיוק כמו בכל השיניים האחרות. לעיתים המיקום הלא תקין של שן הבינה מקשה מאוד על ביצוע היגיינת הפה, ולמעשה השן "מועדת לפורענות" כיוון שאי אפשר לנקות אותה כמו שצריך באופן יומיומי. בחלק מהמקרים אפשר לבצע טיפולים שמרניים יותר כמו סתימת חור, אך במידה ויש החמרה או שמלכתחילה מצב השן לא טוב – יהיה צורך בעקירה.
חשוב להדגיש כי עקירת שיני בינה היא לא פרוצדורה שחייבים לבצע באופן אוטומטי. כלומר כל עוד אין תהליכים פתולוגיים, אין היסטוריה של כאב או תלונות אחרות – אין צורך לגעת בשן, גם אם היא אינה בקעה בצורה מלאה.
בדיקה והכנה מקדימה
בטרם ביצוע העקירה צריכים כמובן להיבדק על ידי רופא שיניים. הבדיקה תקבע מה מצב השן, ולאחר שיוחלט על ביצוע העקירה יש צורך גם לעשות צילום פנורמי. מטרת הצילום היא לספק לרופא עוד מידע על המיקום של השן ושל השורש שלה, האם יש קרבה מסוכנת לעצבים ולכלי דם. במידת הצורך יוחלט על ביצוע עקירה כירורגית, כלומר פרוצדורה מורכבת יותר שנעשית על ידי רופא שיניים שהוא גם כירורג.
בשלב המקדים הזה רופא השיניים יחליט האם יש צורך בהכנות נוספות, למשל כמו טיפול אנטיביוטי מניעתי, שצריך להתחיל וליטול מספר ימים לפני הפרוצדורה. ההחלטה על אנטיביוטיקה תלויה בגורמי סיכון שונים כמו גיל, מצב החניכיים, עישון וכו'.
הרופא גם ינחה אתכם כיצד לנהוג בשעות שלפני העקירה, כאשר מומלץ להימנע מעישון ושתיית אלכוהול.
מרפאה לעקירת שן בינה – ד"ר רוזן וד"ר סלע
ביצוע העקירה עצמה
עקירת שן בינה מתבצעת תחת הרדמה מקומית, ולרוב מדובר בפרוצדורה פשוטה ומהירה יחסית הנמשכת מספר דקות. במקרים מורכבים יותר כמו שן כלואה הפרוצדורה תימשך מעט יותר זמן, ויכול להיות שהרופא ייאלץ לעקור את השן בחלקים כדי לא לפגוע במבנה של הלסת, העצבים וכלי הדם המקיפים אותה.
תהליך ההחלמה
רופא השיניים ינחה אתכם כיצד לנהוג לאחר עקירת שן בינה, עם דגשים על אכילה ושתייה, נטילת משככי כאבים ואנטיביוטיקה ושמירה על היגיינת הפה.
ביממה הראשונה אסור לצחצח את השיניים, ומותר לאכול רק מזונות רכים וקרים. לאחר מכן חשוב לשמור על משטר של צחצוח ושטיפת הפה בצורה מותאמת, אשר תמנע התפתחות של זיהום במקום העקירה.
באופן עקרוני כבר לאחר מספר שעות ניתן לחזור לשגרה מבחינת עבודה ופעילות ספורטיבית – אך חשוב להיות קשובים לגוף. חשוב גם לשים לב לאירועים חריגים כמו כאבים שהולכים ומחמירים, דימום או חום, ולהתייעץ עם הרופא בנוגע לכך.