הדרך הטובה ביותר לנקות אבנית שהצטברה על ברזים היא באמצעות חומץ טבעי 5%. לאחר מריחת החומץ על גבי המשטח, יש לשטוף אותו היטב בעזרת מים פושרים. עם זאת, כדאי גם לפרק את המזלפים ואת הערכה כולה אחת לתקופה מסוימת. כך ניתן להשרות את כל מערכת האינסטלציה בתוך החומץ, לשטוף היטב במים פושרים ולהתגבר גם על כתמי האבנית הקשים ביותר.
בנוסף, עדיף כמובן למנוע מראש הצטברות של אבנית על המשטחים והאינסטלציה במטבח או באמבטיה. בשביל זה צריך לשמור על מספר כללי מפתח:
א. הסרה קבועה של משקעי אבנית – הבעיה העיקרית עם אבנית היא הצטברות מהירה יחסית של משקעים במטבח ובאמבטיה. לשם כך יש להסיר באופן קבוע את משקעי האבנית כדי למנוע ממנה להפוך לשכבה עבה. הסרה קבועה של אבנית אחת לשבוע באמצעות חומץ רגיל תשיג את המטרה.
ב. שימוש במסיר אבן ביתי – במקרים קשים של אבנית ניתן להשתמש במסיר אבן ביתי. מסיר אבן ביתי נחשב יעיל יותר בהשוואה לשימוש בחומץ, אך הוא מזיק בשימוש אינטנסיבי מדי וחשוב להקפיד על הנחיות היצרן. ההנחיות קובעות באיזה מצבים להימנע ממגע ממושך של מסיר האבנית מהכיור ומה לעשות במקרה של נזק.
ג. שטיפה במים – לא ניתן להסיר את האבנית לחלוטין בלי לשטוף את הכיור או הברז במים. עם זאת, הטעות הנפוצה היא להשתמש במים חמים שרק מאיצים את חזרת האבנית. הפתרון הוא לכוון את המים לטמפרטורות פושרות בלבד ולבצע שטיפה יסודית.
איך בוחרים פתרון אבנית?
מניעת אבנית היא מאבק ממושך שצפוי לגזול זמן ומשאבים. יש להיערך אליו בצורה נכונה וכדאי להכיר את ההבדלים בין הפתרונות הקיימים. ניתן גם להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי התאמת חומרים למניעת אבנית לסוגים מסוימים של משטחים, כיורים, ברזים, מזלפים וכן הלאה.
הטיפ העיקרי בהקשר של שימוש בחומרים כימיים להסרת אבן היא לנסות אותם במקומות מוסתרים. בחרו פתרון אבנית שמתאים לסוג המשטח, נסו אותו בחלק שאי אפשר לראות ורק לאחר מכן החליטו האם לנקות איתו את הברז.