קווי צנרת עשויים בטון מהווים את הבסיס של ענף התשתית, הבנייה והתעשייה במהלך עשרות השנים האחרונות. השימוש העיקרי בצינורות הוא לצרכי ניקוז, איסוף וסילוק מי נגר, ולצרכי איסוף וסילוק שפכים עירוניים ותעשייתיים. כיום ניתן למצוא את הצינורות הללו בכל אזור בו מתקיימת פעילות אנושית, ולדעת מומחים זו אחת הסיבות העיקריות לגידול המשמעותי באוכלוסיית כדור הארץ. במילים אחרות, הצינורות העשויים מחומר גלם של בטון הצליחו לשנות את העולם, ולכן כדאי להכיר אותם.

ישנם מספר סוגים של צינורות בטון המיוצרים על פי תו תקן ישראלי אשר אימץ את התקן האירופאי:
א. צינורות גרוויטציה – את הצינורות הללו מניחים בקרקע לאחר חפירה, והם מיועדים לכיסוי נוזלים בחתך חלקי. הקוטר הנומינלי של צינורות מבטון לא מזוין הוא 400-1250 מ"מ, לעומת 400-3200 מ"מ עבור צינורות מבטון מזוין.
ב. צינורות דחיקה – בכל תחום הקטרים ניתן להשתמש בצינורות דחיקה לצורך הולכת נוזלים בחתך חלקי, הולכת נוזלים בלחץ, הולכת נוזלים בלחץ עם דיפון פלדה ודיפון פנימי מליינר.
ג. צינורות לחץ – אלו צינורות מבטון מזוין המיועדים להולכת נוזלים בלחץ בכל תחום הקטרים. הצינורות הללו מתאימים גם לכל תחומי הלחצים, והם מגיעים עם דיפון פלדה או בלעדיו בקוטר פנימי של עד 3200 מ"מ.
לאחר התאמה רלוונטית יכולים כל סוגי הצינורות שצוינו לעיל לשמש את תעשיית הבנייה לאחד מבין הצרכים הבאים:
– הולכת מי ביוב
– הולכת מי ים
– הולכת מי ניקוז
– הולכת מי שתייה
הבדלים סביבתיים המשפיעים על הטמנת צינורות
הסיווג של הצינורות בהתאם לתנאי הסביבה הוא תנאי להצלחת הבנייה והנחת התשתית. ישנם צינורות המיועדים להתקנה בסביבה לא אגרסיבית, ולהולכת נוזלים לא אגרסיביים. רמת אגרסיביות כימית של סביבת קרקע יבשה נמדדת על פי קריטריונים של חומציות, התנגדות הקרקע ועוד. מנגד, ישנם צינורות בטון המיועדים להתקנה בסביבה ימית או מיועדים להולכת מי ים. כאן ניתן למצוא הפרדה נוספת, המבחינה בין צינורות המותקנים בתוך הים, ובעומק של מעל 2 מטרים לבין צינורות באיזור התזת מי ים, בעומק של עד 2 מטרים או בהולכת מי ים בחתך חלקי. רמת האגרסיביות הכימית של סביבה כימית נקבעת על פי קריטריונים של ערכי PH, חומצה פחמתית מסיסה, NH ועוד. גם קביעות אלו מופיעות בתווי התקן הישראלי, ודורשות תשומת לב רבה מצד אנשי מקצוע.
תיאור תנאי הסביבה, סוג הצינור המתאים, כמות הצמנט המינימלית, העובי המינימלי של הכיסוי הפנימי והחיצוני ורוחב הסדק המקסימלי הם נושאים חשובים ביצירת תשתית צינורות בטון. חברות המתמחות בצינורות בטון מציעות שירותי תכנון, בדיקות, בדיקות שדה ואבטחת איכות במהלך הייצור במטרה לענות על תווי התקן. רק בצורה כזו ניתן ליהנות מהצינורות, ולמנוע נזקים בלתי צפויים.
כל המידע שלפניכם מוגש באדיבות יוסי אהרון פיתוח בע"מ – בטון מוחלק בתעשייה